Přece jen, ve smluvních vztazích jsou i nepřijatelné obchodní praktiky

Pojem nepřijatelné, resp. nekalé obchodní praktiky upravuje zákon o ochraně spotřebitele. Zjednodušeně lze říci, že je to taková praktika, v důsledku které přistoupíme k uzavření smlouvy, k jejímuž uzavření bychom jinak nepřistoupili. Zákon o ochraně spotřebitele mezi nekalé praktiky řadí zejména klamavá jednání a klamavá opomenutí a agresivní obchodní praktiku. Například pokud jde o uvádění nesprávných, nepravdivých, omyl vzbuzujících informací, obtěžování, nátlak. Seznam obchodních praktik, které se za všech okolností považovány za nekalé, je i v příloze k zákonu.

Často byly a možná i nadále jsou podstatné údaje na smlouvách uvedeny menším písmem. Podle současné právní úpravy je-li spotřebitelská smlouva vyhotovena písemně, předmět a cena nesmí být uvedeny menším písmem než jiná část takové smlouvy. Výjimkou je její název a označení jejích částí. Jiná omezení zákon výslovně neuvádí, a proto takové jednání v jiných případech v zásadě nezakazuje.

I zde platí pravidlo - vše důsledně číst, i to, co je v návrhu smlouvy napsáno jen malými písmeny.
Ve smlouvách jsou rozhodčí doložky. Podle současné právní úpravy lze považovat za nepřijatelnou podmínku smluvní ustanovení, které vyžaduje v rámci sjednané rozhodčí doložky od spotřebitele, aby spory s dodavatelem řešil výlučně v rozhodčím řízení.
V předložené smlouvě o úvěru si dejte všechno vysvětlit, pokud nerozumíte vraťte se k bodu 2 doporučení
Dříve, než se rozhodnete podepsat smlouvu o úvěru, důkladně si ji prostudujte. Dejte si společností, která vám nějaký produkt nabízí, vysvětlit všechny nejasné ustanovení. POZOR: Největší pozornost věnujte těm, které jsou psány drobným písmem.

U úvěru zvažte nejen sankce, které vyplývají z pozdního měsíční splátky, ale i to, v jaké výši budete platit úroky z úvěru.
Nezapomeňte, že dluh se dá i pojistit. "Dnes tento produkt firmy, které půjčky poskytují, i nabízejí. Zejména při nejistém zaměstnání třeba uzavřít pojistnou smlouvu pro případ nesplácení úvěru

Od března mohou soudy z vlastní iniciativy i bez žaloby posuzovat, zda z celkového obsahu smlouvy nevyplývá, že firma má zájem připravit klienta o nesrovnatelně větší částku, než si půjčil, nebo také o nemovitost. "Vzhledem k tomu, že jde o poměrně novou právní úpravu v rozhodování soudů, nemáme informace o tom, že by již soud některá ustanovení prohlásil za neplatné,"

Teprve v současnosti je právní ochrana spotřebitele dostatečná.

Například už i v tom, že zajištění splnění závazku ze spotřebitelské smlouvy prostřednictvím převodu práva k nemovitosti je již nepřípustné. "Poukázala totiž na případy z nedávné minulosti." Uzavřela se smlouva o spotřebitelském úvěru na určité období, například na půl roku s tím, že kromě úvěru, například tehdy ještě 100 tisíc korun, je spotřebitel povinen zaplatit 40-procentní úroky z úvěru. Ve stejný den podepsal i smlouvu o zajišťovacím převodu práva, že pokud nezaplatí jednu nebo dvě splátky za sebou, může se stát úvěr okamžitě splatný s tím, že spotřebitel nemá nárok na doplacení rozdílu z ceny nemovitosti a dlužné částky. "V některých případech sankce dohodnuté ve smlouvě byly i několik 100-násobně vyšší než úvěr.
Směrnice Evropské unie je příznivá.

Podle ní se všechny věci, které se týkají ochrany spotřebitele, vykládají v jeho prospěch. Na toto mají dbát i soudy v jednotlivých státech unie. Třeba přihlížet i na judikáty Evropského soudního dvora. Dnes podle ní není třeba chránit pouze spotřebitele, ale i drobného podnikatele. "Soutěživé prostředí by přece nemělo znamenat likvidaci širokých vrstev ve prospěch individualit."
I když některé smlouvy hraničí. Skutková podstata takového trestného činu je dost náročná. Vyžaduje značně vysoký úrok, judikatura však dosud nestanovila, jaký to má být. "V konkrétních případech na vyšetřovateli, následně na prokurátorovi a soudci, zda žalobě vyhoví.

Vysoké smluvní pokuty,

Komise pro posuzování spotřebitelských smluv, která působí při ministerstvu spravedlnosti, řešila množství podání. Většinou šlo o půjčky od nebankovních subjektů. Berou si je lidé, kteří potřebují peníze co nejdříve, bez dokládání příjmů. Neboť příjem nemají, žádná banka jim úvěr nedá. Potřebují však určitou částku, kterou musí zaplatit předchozí dluh. Pod hrozbou, že jinak přijdou o nemovitost, si půjčí peníze i za cenu, že musí vrátit jednou tolik. Poměr měsíčních splátek k celkové výši jistiny, tedy půjčené částce, byl někdy výrazně vyšší než u běžných půjček.

I tak se však může stát, že podepíšete smlouvu a až později zjistíte, že jste podepsali, co jste nerozuměli nebo nechtěli.

V případě, že si berete úvěr na nemovitost, ať už na výstavbu nebo rekonstrukci, není to běžný spotřebitelský úvěr a jste mimo režim ochrany zákona o spotřebitelském úvěru. Také pokud si berete úvěr na podnikání, dostáváte se také mimo režim ochrany spotřebitele, pod režim Obchodního zákoníku, a v případě sporu budete mít i velmi výrazně ztíženo postavení před soudem. "Je třeba si uvědomit, že obchodní zákoník má mnohem méně ustanovení týkajících se ochrany spotřebitele.

1 komentář:

  1. Kompletní návod, jak si správně vybrat rychlý úvěr

    Potřebujete peníze na opravu spotřebiče v domácnosti nebo auta? Nebo vám chybí do výplaty několik dní a nutně potřebujete alespoň menší částku? Podívejte se, jaké máte možnosti.

    Pokud jste se ocitli ve finanční tísni nebo potřebuje vyřídit úvěr co nejdříve z jakékoli jiné příčiny, měli byste si nejprve ujasnit kolik si potřebujete půjčit a na jak dlouho. Teprve potom je možné začít vybírat z nabídky konkrétních finančních společností a zjišťovat, jaké půjčky a úvěry jsou k dispozici. I proto jsme připravili návod, který vám může pomoci lépe se rozhodnout.

    Půjčit si 50 € a 5000 € je velký rozdíl

    Nejčastěji platí, že čím menší částku potřebujete, tím rychleji a snadněji se k ní dostanete. Při nejmenších úvěrech, například klidně i při půjčce na 25 €, si ve většině případů vystačíte jen s vlastním občanským průkazem a nemusíte se zatěžovat vyplňováním potvrzení o výši příjmu ze zaměstnání.

    Při takto malých půjčkách ale třeba počítat s tím, že jejich nabídka je poměrně omezená a v zásadě jde jen o půjčky krátkodobé - obvykle se splatností do 30 dní. Jejich vyplacení je jednorázové, stejně jako způsob vrácení.


    Většina půjček je bezúčelová

    Podle toho, zda je či není nutné dokladovat účel použití peněz z úvěru se dělí půjčky na bezúčelové a účelové. V rámci nebankovních úvěrů je jen několik společností poskytujících účelové půjčky a pokud, jde o úvěry na refinancování a splacení starých dluhů.

    OdpovědětVymazat